Screen notification

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Terug naar blog
Tips & Tricks: Waar open ik mijn zakelijke rekening?
Floor Ham
29 november 2016

Je hebt vast al wel eens overwogen om als ondernemer een zakelijke rekening te openen. In deze Tips & Tricks benoemen we de voordelen van een zakelijke rekening. Ook zetten we de verschillende banken voor je op een rijtje om je te helpen bij deze keuze.

Als ondernemer ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Wel is het een voorwaarde dat je ingeschreven staat bij de kamer van koophandel om er één te mogen openen.

Voordelen

Hieronder een aantal voordelen die het hebben van een zakelijke rekening met zich mee brengt:
Duidelijke scheiding privé/zakelijk: Dit creëert inzicht in je zakelijke financiën en voorkomt dat zakelijk geld privé wordt besteed en andersom.
Boekhouding: Door een scheiding te hebben door je zakelijke en privé geldstromen is het voor jou en je eventuele boekhouder makkelijker om de boekhouding bij te houden. De zakelijke kosten die je kunt aftrekken heb je zo bijvoorbeeld in een goed overzicht.
Professionele uitstraling: Als op de factuur een bankrekening op de naam van je bedrijf staat in plaats van een bankrekening op jouw eigen naam komt het net wat professioneler over.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het openen van een zakelijke rekening:
Kosten: De kosten die komen kijken bij het hebben van een zakelijke rekening vallen meestal nog wel mee en liggen rond de honderd euro per jaar. Nadeel van een zakelijk rekening is wel dat je bijna bij alle banken betaalt per transactie. Dit kan aardig oplopen op jaarbasis, vooral als je veel transacties hebt.

Vergelijking

Er zijn online verschillende vergelijkingssites te vinden waar de kosten om een zakelijke rekening te openen/te hebben bij de verschillende banken vergeleken worden. Zie hieronder een overzicht van de kosten van een zakelijke rekening bij de voornaamste banken.

  Starterskorting? Maandelijks tarief Overzicht kosten
ING Ja, 1 jaar € 9,50 Klik hier
Rabobank Ja, 1 jaar € 10,65 Klik hier
ABN Amro Ja, 1 jaar € 11,90 Klik hier
SNS Nee €6,58+transactiekosten (zakelijk) €7,50 (ZZP) Klik hier
Triodos Nee € 8,50 Klik hier
ASN Bank Nee €6,00 (eerste 6 mndn gratis) Klik hier
Knab Ja, 3 maanden € 5,00 Klik hier

 

 

Heb jij nog tips voor het openen van een zakelijke bankrekening? Deel het in onze LinkedIn groep.

Floor Ham
Terug naar blog
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat