Screen notification

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Terug naar blog
Tips & Tricks – Hoe bepaal je als ZZP’er jouw uurtarief?
Floor Ham
25 oktober 2016
Als je in loondienst bent zijn er loonschalen waar je aan de hand van jouw functie en ervaring in valt, dit geeft je een indicatie wat je zou moeten verdienen. Maar hoe bepaal je als ZZP’er je uurtarief? Hoe zorg je ervoor dat al jouw kosten gedekt zijn zonder dat je te duur wordt voor de opdrachtgever? In deze Tips & Tricks geven we je een paar handvaten die helpen om jouw uurtarief te bepalen.

In 2014 is onderzoek gedaan naar het uurtarief dat ZZP’ers handhaven. Hierin kwam naar voren dat bijna zestig procent van de ZZP’ers een te laag uurtarief aan hun klanten rekent. Dit wordt door hen opgevangen door te korten op verzekeringen of door genoegen te nemen met een lager netto salaris. Daarnaast is het over het algemeen zo dat ZZP’ers te weinig aan pensioenopbouw doen. In deze blog vind je een aantal tips aan de hand waarvan jij jouw uurtarief kan berekenen.

Minimum netto-uurtarief

Om jouw uurtarief te bepalen is het belangrijk dat je weet wat je minimaal aan opdrachtgevers moet rekenen om je hoofd boven water te houden. Dit minimum netto-uurtarief is de ondergrens van je uurtarief. Door jouw jaarlijkse kosten, zowel privé als zakelijk, te delen door het aantal uren die je werkelijk kunt declareren per jaar kom je tot dit minimum netto-uurtarief. De uren die besteedt worden aan administratie of acquisitie laat je hierin achterwege en hou ook rekening met vrije dagen en vakantie.

Uurtarief concurrenten

Om een idee te krijgen wat een gebruikelijk uurtarief is in de branche waarin jij werkzaam bent, kun je kijken wat voor uurtarief concurrenten hanteren. Kijk hierbij naar hun ervaring en achtergrond en vergelijk deze met die van jezelf. Daarnaast is er informatie in te winnen door de loonschalen te bestuderen waar werknemers die in loondienst zijn in vallen op basis van vergelijkbare ervaring en leeftijd. Hou hier wel rekening mee dat jij als ZZP’er zelf voor het vakantiegeld en de werkgeverslasten op moet draaien.

Elke opdracht een ander uurtarief

De aard van iedere opdracht is weer anders en daarom is het belangrijk dat je voor elke opdracht jouw uurtarief opnieuw evalueert. Is het een opdracht die van korte duur is dan zal jouw uurtarief bijvoorbeeld hoger liggen dan als de opdracht voor langere tijd staat ingepland. Ook de regio waar de opdracht plaats vindt heeft invloed op jouw uurtarief doordat uurtarieven in de ene regio hoger liggen dan in de andere regio. Ook kan jouw uurtarief verschillen per opdrachtgever, de ene is nou eenmaal bereid om meer te betalen dan de ander.

Ervaring

Ervaring in de gevraagde werkzaamheden zorgen er voor dat je een hoger uurtarief kunt rekenen. Cursussen die jij gevolgd hebt en te maken hebben met de gevraagde werkzaamheden, geven jou ook extra kennis mee en dit kun je door berekenen in jouw uurtarief. Vaak komt in de opdracht aanvraag wel naar voren wat voor cursussen en werkervaring de opdrachtgever interessant vindt.

Kortingen

Pas op met het geven van kortingen aan de opdrachtgever. Verlagen van het uurtarief is namelijk heel makkelijk, maar het daarna weer verhogen een stuk lastiger. Mocht een opdrachtgever je aanspreken op je ‘te hoge’ uurtarief geeft dat wel aan dat hij of zij geïnteresseerd in je is, anders zou diegene de moeite niet hebben genomen om te vragen of je jouw uurtarief wil verlagen. Onderbouw tegenover deze opdrachtgever hoe je tot dit uurtarief bent gekomen in plaats van het geven van een korting.

Evalueer

Ten slotte is het belangrijk dat je minstens elk jaar jouw uurtarief weer evalueert. Door inflatie wordt ons geld steeds minder waard en nemen de kosten toe. Tegelijkertijd doe je werkervaring op. Mocht je een contract met een opdrachtgever hebben gesloten voor een langere tijd, neem dan in ieder geval in dit contract op dat jouw uurloon elk jaar tenminste met de inflatie verhoogt.

 

 

Heb jij nog tips om jouw uurtarief te bepalen? Deel het in onze LinkedIn groep.

 

Floor Ham
Terug naar blog
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat