Screen notification

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Terug naar blog
Professional in de spotlight – Karin Komdeur
Floor Ham
15 november 2016
In de zesde professional in de spotlight stellen we Karin Komdeur aan je voor. Sinds 2011 heeft zij haar eigen adviespraktijk op het gebied van de leefomgeving: “Werken aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier dat is wat mij drijft.”

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Karin Komdeur en werk als adviseur/procesbegeleider voornamelijk voor overheden, maar de laatste tijd ook steeds meer voor maatschappelijke organisaties. Nieuwe opdrachtgevers daarbinnen zijn dorpsraden en energiecoöperaties en dat is hartstikke leuk. Naast mijn werk ben ik actief met inwonersinitiatieven, ik help ze soms op gang of ben zelf de initiatiefnemer met anderen uit het dorp. Dat dorp is Gorssel waar ik met mijn gezin acht jaar geleden vanuit Utrechtstad ben neergestreken. En dat bevalt me goed. Voor mijn werk ben ik vaak in grotere steden te vinden, daar geniet ik van en tegelijkertijd vind ik thuis rust en ruimte. Naast mijn gezin hou ik mij bezig met mijn vrienden en mijn sport: de triatlon.

Wat heb je gedaan voordat je voor jezelf begon?

Ik heb mijn hele werkzame leven bij adviesbureaus gewerkt, een technisch adviesbureau en ook een meer interimachtig bureau. Het werken voor opdrachtgevers en hen adviseren, het schakelen tussen opdrachten en opdrachtgevers en het goed managen van je projecten in tijd en kosten heb ik vanaf de eerste dag van mijn werkzame bestaan mee gekregen.

Waarom heb je ervoor gekozen om als ZZP’er aan de slag te gaan?

Ik ben in 2008 verhuist van de stad naar de Achterhoek en de fysieke ruimte die dat bracht, maakte dat ook de behoefte aan ruimte op andere vlakken de kop op stak. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij mijn werkgevers maar op de duur begon het te schuren. Ik wilde mijn eigen koers varen en mijn tijd besteden aan opgaven waar ik enthousiast van wordt en niet alleen maar uren draaien omdat de kosten terug verdiend moeten worden. Meer ruimte voor ontwikkeling en de mogelijkheid om nieuwe ideeën vorm te geven, daar had ik behoefte aan.

Ben je nog voor verrassingen komen te staan nadat je deze keuze hebt gemaakt?

Verrassingen is een groot woord. Er veranderde wel veel. Ik was kostwinner en het feit dat je echt zelf inkomen moet genereren, zorgt wel voor meer druk. Dat moet je niet leidend laten zijn want dan ‘verlam’ je en ga je werken omdat het moet. Ik wil werken omdat het leuk is, het me boeit en ik waarde kan toevoegen. Ik startte toen de crisis begon en zei: “Als ik het in crisistijd red, moet het lukken”. Ik besta nog steeds en het gaat echt goed. Mijn partner is ondertussen al weer aan het werk en dat is ook prettig.

Heb je nog tips voor professionals die overwegen om de overstap naar ZZP’er te maken?

Steek je licht eens op bij anderen, wat was hun drijfveer, wat is de jouwe? Als het goed voelt: springen. Je kunt altijd terug in loondienst en dat is geen schande en zeker ook geen ramp.

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

‘Ik ben gedreven in de dingen die ik doe’, was ooit de kop boven een interview bij mijn eerste werkgever. Ik heb het bewaard en het geldt nog steeds. Ik hou van brede vraagstukken met veel partijen en veel inhoudelijke thema’s waar een geheel van moet worden gemaakt. Een brede integrale aanpak. Ik geniet van nieuwe onderwerpen waar ik me op in moet werken. Dat kost tijd maar ik ben nieuwsgierig en wordt er door getriggerd. Ik heb niet één iemand die mij inspireert. Ik luister graag naar mensen met een boodschap en een goed verhaal. Jan Rotmans bijvoorbeeld, Herman Plij of Nils Roemen en zo zijn er nog wel meer..

Waarom ben je lid geworden van VIAD?

Stef vertelde mij wat hij beoogde met VIAD en daar werd ik blij van. Wat we nu zien, is dat in een groeiende zzp-markt er bureaus ontstaan die als tussenpersoon werken, zoals een administratiekantoor. Dat vind ik niet prettig. Bij de grote brokers weten ze vaak niet wie je bent en is men vooral bezig met het ‘wegzetten’ van mensen om omzet te genereren. Dat is nu juist wat ik niet wilde en waarom ik voor mezelf ben begonnen.

Waar kan VIAD jou nog mee helpen?

Ik wil VIAD steunen omdat het nieuw is en ik erin geloof. Daarnaast komen er mogelijk opdrachten langs die voor mij interessant zijn.

 

Ben je lid van ons platform en wil je je ook voorstellen aan ons netwerk? Stuur dan een mailtje naar info@viad.nl

Floor Ham
Terug naar blog
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat