Screen notification

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
Terug naar blog
Professional in de spotlight – Gert Klaassens
Floor Ham
13 december 2016
In de zevende professional in de spotlight stellen we Gert Klaassens aan je voor. Sinds 2015 is hij omgevingsmanager en toezichthouder bij zijn eigen bedrijf Sering Omgeving en Toezicht: “Ik word nu beoordeeld door mijn klanten; zijn ze tevreden dan komen ze terug. Dat is pas echt waardevol.”

Wie ben je en wat doe je?

Gert Klaassens, geboren in Assen en woon nu samen met mijn vriendin Simone in Lijnden (dat ligt tussen Amsterdam en Schiphol in). Ik werk voornamelijk in de voorbereidings- en uitvoeringsfase op het gebied van omgevingsmanagement. Ik schrijf mee aan EMVI-plannen bij aanbestedingen, voer Minder-Hinder scans uit en stel BLVC-plannen op. Dat laatste staat voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid, en Communicatie. Dat is in Amsterdam een verplichting voor de uitvoeringsprojecten met een grotere impact op de omgeving. Deze plannen worden tegenwoordig ook in andere gemeenten gebruikt.

Wat heb je gedaan voordat je voor jezelf begon?

Ik heb een jaar of 15 voor het Amsterdamse kantoor van een advies- en ingenieursbureau gewerkt. Daar heb ik de kans gekregen en gegrepen om me van veldmedewerker naar directievoerder te ontwikkelen en heb aan fantastische projecten als de bodemsanering van de Volgermeerpolder gewerkt. Tijdens de zoveelste reorganisatie werd ik het interne gedoe beu en besloot ik voor mezelf te beginnen.

Waarom heb je ervoor gekozen om als ZZP’er aan de slag te gaan?

Vanwege de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Zelf bepalen wat ik doe, voor wie, voor welk tarief en op welke dagen en uren. Ik word nu beoordeeld door mijn klanten; zijn ze tevreden dan komen ze terug. Dat is pas echt waardevol, zeker in tegenstelling tot de jaarlijkse beoordeling in loondienst, door een leidinggevende die geen idee had waar ik nu werkelijk mee bezig was.

Ben je nog voor verrassingen komen te staan nadat je deze keuze hebt gemaakt?

Eigenlijk alleen positieve verrassingen zoals het vertrouwen van opdrachtgevers wanneer je door iemand wordt geïntroduceerd voor een klus. Geen ellenlange lijsten met ridicule eisen zoals je bij detacheerders ziet, maar het vertrouwen in het oordeel van degene die je voordraagt.

Heb je nog tips voor professionals die overwegen om de overstap naar ZZP’er te maken?

Praat met ZZP-ers om je heen. Vraag ze de oren van hun kop. Hoe kom je aan werk? Hoeveel tijd steek je daarin? Wat werkt wel, wat niet? En zorg vooral voor een goede boekhouder. Iemand die alle ins en out’s kent van de belastingvoordelen en aftrekposten voor ZZP-ers. Die kosten verdienen zich echt terug.

Wat zijn je drijfveren, wie inspireert jou?

De vrijheid om eigen keuzes te kunnen en mogen maken. Alleen aan mezelf verantwoording hoeven afleggen voor fouten of slechte keuzes.

Waarom ben je lid geworden van VIAD?

Het idee van een vaste fee per maand sprak me meer aan dan de doorsnee werkwijze van andere marktplaatsen: een hoge toeslag op elk gewerkt uur met als bonus onwettige concurrentie bedingen voor het doorsturen van mijn CV. Het lidmaatschap heeft mij nog niks opgeleverd maar dat komt wel.

Waar kan VIAD jou nog mee helpen?

Ik kan alleen voor de opdrachten spreken die ik heb doorgenomen maar het lijkt erop dat VIAD bijna alleen opdrachten heeft waarin de minimum eis een HBO diploma is. In de opdracht omschrijving staat dan iets als ‘HBO denkniveau’. Bij nadere beschouwing van de harde selectiecriteria blijkt dat een HBO-diploma de minimum eis is. Als MBO-er zoals ik, is dit zonde van mijn tijd. Het zou fijn zijn als dit beter is opgenomen in de opdracht omschrijving om daarmee mijn potentiële opdrachten beter te selecteren.

 

Ben je lid van ons platform en wil je je ook voorstellen aan ons netwerk? Stuur dan een mailtje naar info@viad.nl

Floor Ham
Terug naar blog
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat